Skip to content

Wie op zoek is naar een lening?

Wie op zoek is naar een lening, heeft de keuze uit verschillende mogelijkheden. De creditcard biedt vaak ruimte voor kleinere aankopen, maar wanneer het om grotere uitgaven gaat, dan is het vaak handiger en goedkoper om een lening aan te vragen. Dat kan bij je eigen bank, een andere bank of bij een financiële dienstverlener. Je hebt dan de mogelijkheid om verschillende soorten leningen aan te gaan. Meestal hangt het van je doel van de lening af wat de beste en meest voordelige lening is.

Een persoonlijke lening is bijvoorbeeld handig wanneer je een nieuwe aankoop wilt doen, terwijl een hypotheek alleen bedoeld is voor het kopen van een woning.

Een doorlopende lening kan handig zijn wanneer je gewoon wat extra geld achter de hand wilt hebben. Op deze pagina vind je informatie over de verschillende leningen die je aan kunt gaan.

Hypothecaire lening

een leningEen hypotheek is en bijzondere leenvorm, omdat deze uitsluitend verstrekt wordt voor de aanschaf van een woning. Dat kan een woning op het land zijn, maar ook op het water, zoals een woonboot. Bij een hypotheek ga je een krediet aan voor zeer lange tijd, meestal tussen de 20 en 30 jaar.

Tijdens deze periode betaal je maandelijks een bedrag aan de hypotheekverstrekker terug. Dat bedrag bestaat uit twee delen: het geleende bedrag dat je terug moet betalen en de rente die je over dat bedrag verschuldigd bent.De hoogte van de maandelijkse aflossing en de hoogte van de rente die je daarover moet betalen verschilt van lening tot lening.

Dit komt omdat er wel meer dan 10 soorten hypotheekvormen zijn. Het is belangrijk de juiste hypotheek voor jouw persoonlijke situatie te kiezen, want dit bepaalt mede de manier waarop je rente en maandelijkse termijn wordt bepaald. Tevens bieden verschillende hypotheken meer belastingvoordelen dan andere.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening die je aanvraagt bij een bank of andere financiële instelling. Het gaat dan om een vast bedrag dat je leent en op je bankrekening gestort krijgt. De bank wil, naast de gebruikelijke gegevens die nodig zijn voor de aanvraag van een lening, tevens weten waar het krediet voor gebruikt zal worden.

Dat is bijvoorbeeld niet het geval wanneer je een doorlopend krediet hebt. Bij een persoonlijke lening, vraag je de bank dus om geld voor een zeer specifiek doel. Je spreekt tevens met de bank af hoeveel je maandelijks terugbetaalt en wat de looptijd van de lening is. Bij een persoonlijke lening kunnen de bedragen die banken uitlenen zeer verschillend zijn. Je kunt dus al een paar duizend euro lenen, maar dat kan ook in de honderdduizenden euro’s lopen.

Spreekt voor zich dat des te hoger de bedragen, des te meer eisen de bank stelt. Belangrijk is dus dat je bij een persoonlijke lening een vast bedrag leent en een vaste periode afspreekt voor de looptijd. Een nieuwe persoonlijk krediet aanvragen kan alleen wanneer de bestaande persoonlijke lening is afbetaald of wordt opengebroken.

Doorlopend krediet

Een van de meest voorkomende en afgesloten leningen is het doorlopend krediet. Bij deze leenvorm spreek ej een bedrag met de bank af dat je mag gebruiken. Tot deze limiet kun je probleemloos geld opnemen, zolang je er maar voor zorgt dat er regelmatig ook wordt afgelost op het krediet.

Hoeveel je aflost en op welke momenten mag je doorgaans zelf bepalen. Het rood staan op je betaalrekening is een voorbeeld van een doorlopend krediet. De bank weet dat je maandelijks salaris of een uitkering gestort krijgt en biedt je dan de mogelijkheid wat extra financiële ruimte te hebben.

Dat kan handig zijn voor onverwachte uitgaven, zoals een kapotte koelkast of en vakantie die net wat duurder uitvalt dan gepland. Op een doorlopend krediet betaal je ook gewoon rente. Deze is niet al te hoog en doorgaans goed op te brengen. Bij een betaalrekening kun je een doorlopend krediet hebben wat dus betekent dat je extra ruimte hebt om geld uit te geven.

Een Mini lening

Een minilening is wat de naam aangeeft: een krediet van een zeer laag bedrag. Dat kan al vanaf €50,- en doorgaans is de maximale limiet voor het aangaan van een minilening zo rond de €1000,-. Heb je eenmaal een minilening gehad en er zijn geen problemen geweest bij het terugbetalen van de lening, dan kun je meestal wel wat meer lenen.

Een minilening kent zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel is dat mensen die een negatieve registratie hebben ook gewoon in aanmerking kunnen komen voor een minilening. Daarnaast is het afsluiten van een minilening vaak een fluitje van een cent. Je kunt dit heel eenvoudig online doen en meestal is dit een vrij korte en eenvoudige procedure.

Wanneer een lening verstrekt wordt, hoor je dat vaak nog dezelfde dag en staat het geld de volgende dag al op je rekening. Nadelen van een minilening zijn onder andere dat je een hogere rente betaalt en dat de termijn waarin je het geleende bedrag moet terugbetalen vaak een stuk korter is dan bij andere leenvormen. Denk hierbij aan een termijn van enkele maanden. Tot slot kunnen er vaak extra kosten worden gerekend bij een minilening. Je betaalt als het ware voor de service en daar bovenop ook nog eens rente.