Skip to content

Sta ik bij het BKR geregistreerd?

Het Centraal Krediet Informatiesysteem, het CKI, is een groot bestand met gegevens van circa 10,5 miljoen consumenten. Er is dus een grote kans dat u in dit systeem BKR geregistreerd staat. Deze 10,5 miljoen consumenten hebben niet allemaal problemen met geld. Dit zijn alle mensen in Nederland die een overeenkomst op hun naam hebben staan. Een overeenkomst is bekend bij het BKR vanaf het moment dat het wordt afgesloten. Wel moet er het volgende gelden:

  • Het krediet wordt verstrekt aan een natuurlijk persoon, dus geen bedrijf of instantie.
  • Het geleende geld minimaal € 500 en maximaal € 175.000 is.
  • De persoon minstens 3 maanden over het krediet kan beschikken.

Als u in dit systeem staat, hoeft u dus niet per se betalingsproblemen te hebben. Alle gegevens worden 5 jaar bewaard in de database van het CKI. Een kredietverlener kan hierdoor over een langere periode een beeld vormen van uw financiële situatie. U kunt ook uw eigen gegevens opvragen.

Elk bedrijf met een bankvergunning, dus ook elke bank, moet wettelijk verplicht kijken in het CKI bij het verstrekken van kredieten. Dit geldt ook voor financieringsmaatschappijen. Er staat in dit systeem of u bijvoorbeeld een kredietlimiet op uw betaalrekening/creditcard heeft, of dat gebruik maakt van een uitgestelde lening. Een hypotheek is in principe niet bekend bij het BKR. Als u langer dan 120 dagen een termijnbedrag niet hebt betaald, is er echter een kans dat uw hypotheek wel in het CKI wordt opgenomen.

Ben jij BKR geregistreerd?

Een registratie bij het BKR blijft tot en met vijf jaar na de laatste afbetaling in het CKI staan. Dit is iets waarmee weinig mensen rekening houden, maar wat wel erg belangrijk is om in het achterhoofd te houden bij de aanschaf van een product waar een lening aan vastzit.

Iedereen die een lening afsluit krijgt te maken met het BKR. BKR is de afkorting van de stichting Bureau Krediet Registratie. Vaak wordt er ook wel gesproken over een BKR-toetsing, of een BKR registratie. Een bank kan bij een aanvraag van krediet overgaan op een BKR-toetsing. Dan toetst de bank uw BKR-notering: de manier hoe u geregistreerd staat bij het BKR.

Bij sommige leningen vindt er een BKR-registratie plaats. Dan registreert de kredietverlener dat u geld heeft geleend. Maar niet iedereen staat op dezelfde manier geregistreerd, er zijn verschillende BKR-noteringen (BKR-code). En niet ieder bedrijf kijkt en registreert bij het BKR aangezien dit volgens de wet niet verplicht is dus ook dit is belangrijk om in de gaten te houden en er je voordeel mee te doen.

Het is dus mogelijk om met een BKR registratie geld te lenen en geld uit te geven terwijl u dit eigenlijk niet kunt betalen. De vraag is echter of dit wel verstandig is. De reden waarom het BKR is opgericht, het in de hand houden van uitgaven van consumenten geeft hier denk ik een goed antwoord op.

Het Bureau Krediet Registratie is een stichting.

BKR geregistreerdEn deze is gevestigd in Tiel (Gelderland). Bij deze stichting werken circa 100 werknemers. Het BKR Tiel is in het leven geroepen door het financiële bedrijfsleven om de consument tegen zichzelf te beschermen, om ervoor te zorgen dat de consument niet te veel schulden opbouwt. Het BKR verzorgt het CKI. Dit staat voor het Centraal Krediet Informatiesysteem. Dit is een registratie systeem waarin de gegevens van de kredietbetalingen van alle consumenten die in Nederland een krediet hebben of hadden worden bijgehouden. Per jaar informeert het BKR ruim 19 miljoen keer aangesloten deelnemers over de consumenten. Staat u ook geregistreerd bij BKR?

De meeste mensen die ergens een lening afsluiten krijgen te maken met het BKR. Bij de meeste leenvormen komt het BKR kijken en zal u geregistreerd worden. Deze registratie kan ervoor zorgen dat u bij te veel schulden geen krediet meer af kan nemen. Erger nog, het is zelfs mogelijk dat één enkele BKR registratie ervoor zorgt dat u de komende vijf jaar geen krediet meer kunt opnemen. Het is dus belangrijk om te weten of u negatief geregistreerd staat. Als dit niet zo is zult u niet gehinderd worden bij het kopen van producten op afbetaling of op lange termijn. Dit wordt ook als ‘schuld’ gezien. Bij een negatieve BKR-notering is dit echter wel het geval en is het dus veel moeilijker om geld te lenen. Het is afhankelijk van de zwaarte van de BKR-notering of het überhaupt nog mogelijk is om ook maar 1 euro te lenen.