Skip to content

Een lening afsluiten en wat moet u er over weten?

Tegenwoordig is het afsluiten van een lening een fluitje van een cent. U vult op een website een offerte in en u kunt op het geld wachten. In dit artikel gaan we kritisch kijken naar het afsluiten van een lening en of het ook echt nodig is.

Is lenen noodzakelijk?

Heeft u het geld echt nodig voor een dringende aankoop? Sparen is altijd beter! Wanneer u leent betaald u altijd rente, en uiteindelijk bent u altijd meer geld kwijt voor de totale lening. Terwijl bij sparen krijgt u juist rente en u heeft geen enkele vaste maandelijks verplichting. Wanneer u geen andere keus heeft en bijvoorbeeld u huis opgeknapt moet worden of de auto moet worden gerepareerd dan is een lening een goede uitkomst.

Checklist bij een lening afsluiten.

checklist lening afsluiten

  1. Wanneer u leent, heeft u vaste maandelijkse aflosverplichting. Reken van tevoren uit of de lening in uw budget past en of u per maand genoeg overhoudt om de maandelijkse aflossingen te kunnen verrichten. Hier moet u eerlijk naar kijken. Past het aflossen van de lening niet in uw begroting, dan moet u bezuinigen. Kunt u dat volhouden? En voor hoe lang?
  2. Heeft u na de begroting niets of te weinig over per maand? Overweeg dan een andere oplossing. Probeer de aankoop uit te stellen of kies voor een goedkoper alternatief.
  3. Hou rekening met inkomensdaling. Gaat u binnenkort met pensioen? Heeft u kans op werkloosheid, arbeidsongeschiktheid etc. Sluit bij voorkeur geen lening af met een lange looptijd.
  4. Hou rekening met hogere kosten in de toekomst. Heeft u schoolgaande kinderen? Of heeft u onderhoud nodig aan uw woning? Ga na of de lening past in uw begroting.
  5. Zorg dat de looptijd van de lening niet langer is dan de periode dat u de aanschaf gebruikt. Hiermee voorkomt u dat wanneer de aanschaf niet meer is te gebruiken u nog steeds rente moet betalen!
  6. Twijfelt u of u iedere maand aan de aflossingsverplichtingen kunt voldoen, spaar dan een half jaartje een vast bedrag per maand. Zie dit als rente. Lukt u dit niet, dan kunt u waarschijnlijk ook geen lening aflossen.

Rentepercentages bij een lening afsluiten.

Banken en kredietverstrekkers zijn verplicht effectieve rentepercentage op te geven. Dat zijn werkelijke kosten van het krediet uitgedrukt in een percentage per jaar. Alleen aan de hand van dit effectieve rente percentage kunt u de verschillende krediet aanbiedingen vergelijken. Verschillen tussen rente percentages zijn afhankelijk van het krediet wat u afneemt. Elke kredietgever hanteert binnen de wettelijke maxima zijn eigen tarieven.

Warenhuizen en postorderbedrijven.

U kent ze wel, de Wehkamps, Otto’s en andere warenhuizen die u aankopen laten afbetalen in termijnen. Pas echter op met deze vormen van leningen. Deze kredietverstrekkers hanteren de hoogst toelaatbare rente. Een goed alternatief om kleine bedragen te lenen zijn de Gemeentelijke kredietbanken. Zij lenen kleine bedragen tegen een redelijke rente.

Hoe kiest u een goede lening?

  1. Vraag minimaal twee offertes bij verschillende aanbieders.
  2. Let goed op de voorwaarden voor mogelijkheden zoals vervroegd kostenvrij aflossing, overlijdensrisico, et cetera.
  3. Hoe lang geldt het rente percentage.
  4. Hoeveel betaald u per maand, en belangrijker, hoeveel rente betaald u per maand.
  5. Heeft de kredietinstelling een vergunning bij de AFM?
  6. Vermenigvuldig de looptijd met het aflossingsbedrag en zie hoeveel u per geldverstrekker aan rente moet betalen.
  7. Staar u niet blind op de maandlasten. Bij een langere looptijd zijn de maandlasten lager, maar uiteindelijk betaalt u meer rente.