Skip to content

De beste lening kan voor iedereen anders zijn.

beste lening

In veel gevallen kan zelfs het beste advies zijn: Geen lening! Sparen is altijd goedkoper dan lenen. Er zijn echter goede redenen om toch geld te lenen. Wil je toch een krediet zoek dan achter de beste lening.

Voor- en nadelen van een lening

Het voordeel van een lening is dat er na een goedkeuring van de bank er per direct over het geld kan worden beschikt. Die prachtige reis kan dan worden gemaakt. De verbouwing in huis, een nieuwe auto enzovoorts. Daar tegenover staat het nadeel, in de vorm van de extra kosten die dit met zich meebrengt. Rente en Aflossing.

Soorten leningen

De belangrijkste soorten leningen zijn:

  • Hypotheek: Voor het kopen van een huis wordt de lening aangegaan. Het huis dient als onderpand. Als je de termijnen niet meer kunt betalen, kan de bank het huis verkopen. Er wordt rente en aflossing aan de bank betaald.
  • Effectenkrediet: Een lening met als onderpand effecten.
  • Persoonlijke lening: Een persoonlijke lening wordt gebruikt voor andere zaken dan een huis te kopen. Bij een persoonlijke lening is er geen onderpand en dat betekent dat de rente die betaald moet worden aan de bank, hoger is dan hypotheekrente. Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag. Het bedrag wordt in één keer uitgekeerd. Je betaalt een vaste rente over de lening gedurende een vooraf vastgestelde looptijd. Je weet dan ook precies wanneer je de lening weer hebt afgelost.
  • Doorlopend krediet: Bij een doorlopend krediet is geen vast bedrag afgesproken, de kredietlimiet. Dit bedrag mag je maximaal lenen maar minder mag ook. Je hoeft niet in één keer het geleende bedrag op te nemen. Je betaalt iedere maand rente en aflossing. Dit is meestal een percentage van de kredietlimiet. De rente van een doorlopend krediet is variabel. Er kan geld worden opgenomen en afgelost. kredietlimiet. Dit bedrag mag je maximaal lenen, maar minder mag ook. Je hoeft niet in één keer het geleende bedrag op te nemen. Je betaalt iedere maand rente en aflossing. Dit is meestal een percentage van de kredietlimiet.
  • Achtergestelde lening: Een lening die pas terug zal worden betaald als alle andere schuldeisers uitbetaald zijn. Dit is een zeer risicovolle lening, de rente is hierbij hoog.
  • Overbruggingskrediet: Het gaat om een lening, die voor een beperkte periode nodig is. Te denken valt hierbij de overbruggingstijd tussen de verkoop van het oude huis en de aankoop van het nieuwe huis. Vaak wordt hierbij gebruikgemaakt van een hypothecair mandaat.
  • Minilening of minikrediet of flitslening: Een lening die gebruikt wordt om snel geld te kunnen lenen, tegen relatief kleine bedragen. Zonder BKR-toetsing.

Om goed beslagen de beste lening aan te gaan, is het handig om het stappenplan van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te volgen.

Stappenplan AFM voor de beste lening.

  • Stap 1 – Hoeveel kan ik lenen? Maak een begroting en kijk of er nog ruimte is voor de maandelijkse rente en aflossing die je over de lening moet betalen. Hou je te weinig of geen ruimte over, doe het niet!
  • Stap 2 – Zoek zoveel mogelijk informatie op over lenen en lees dit goed door. Vraag in ieder geval twee of meer offertes aan bij verschillende aanbieders. Let bij de vergelijking van de offertes op:
  1. De looptijd van de lening
  2. Het rentepercentage
  3. De totale jaarlijkse kosten. Soms komen er nog kosten bij voor het verplicht aanhouden van een betaalrekening of overboeking van het geld
  4. Het totaal te betalen bedrag over de hele looptijd. Dit zijn de aflossing plus de rente plus de overige kosten
  • Stap 3 – Kies de juiste aanbieder. Neem geen gehaaste beslissing en neem een aantal dagen bedenktijd. De adviseur mag geen kosten vragen voor het adviseren van de lening. Hiervoor ontvangt hij een vergoeding van de aanbieder.
  • Stap 4 – Controleer al je stappen en laat je niet onder druk zetten. Stel jezelf de volgende vragen:
  1. Past de lening binnen mijn budget?
  2. Uit welke soort leningen kan ik kiezen?
  3. Ken ik de kosten en de voorwaarden van de lening?
  4. Mag ik de lening vervroegd aflossen of betaal ik dan een boete?
  5. Heeft de aanbieder een vergunning van de AFM?