Skip to content

Lenen zonder spijt

lenen zonder spijt

Wanneer kan je lenen zonder spijt en zal je geen spijt krijgen van een afgesloten lening? Als u een te hoge rente betaalt. Dat is logisch denkt u. Immers u heeft de rentetarieven zorgvuldig vergeleken. Maar zo simpel is het helaas niet. Want sluwe geldverstrekkers hebben meestal wat trucs achter de hand om u als lener te misleiden en extra geld uit de zak te kloppen. Hoe zit dat?

De verzekeringstruc

Veel grote geldverstrekkers willen u alleen geld lenen onder de voorwaarde dat u tegelijkertijd een zogenaamde ‘koopsomverzekering’ bij hen afsluit. Dit soort verzekeringen zorgt er voor dat u ten alle tijden aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen. Dus ook als u, bijvoorbeeld, zonder werk komt te zitten. Dat is een geruststellende gedachte, zult u denken. Op zich is er ook niets mis met zo’n verzekering. Maar er zit één flinke adder onder het gras: in de meeste gevallen is die verzekering véél te duur…

Veel grote geldschieters zijn er namelijk op uit om zo veel mogelijk mensen te lokken met lage rentetarieven. Zeg maar: de grote letters. De winst die ze daardoor mislopen, maken ze later goed met de verplichte verzekering. Inderdaad: de kleine lettertjes.

Eigenlijk zijn veel geldverstrekkers dan ook in werkelijkheid verzekeringsverkopers, zou je kunnen zeggen. De ‘voordelen’ zijn duidelijk: veel mensen kijken niet verder dan het rentepercentage. En als ze horen over de verplichte verzekering, zijn ze al in gedachten bij de nieuwe auto, of de mooie nieuwe keuken…

De ‘nu-u-hier-toch-bent-truc’

Naast de verzekeringstruc, hebben veel leningverstrekkers nóg een manier om wat bij te verdienen: het verkopen van extra financiële diensten. De ‘accessoires’ zou je kunnen zeggen. Hoe gaat dat?

Stel: u doet een aanvraag voor een lening bij een leningverstrekker die u in de krant had gezien (laten we hopen dat het niet één van de bedrijven is die de ‘verzekeringstruc’ gebruikt). Dit verzekeringstruc bedrijf controleert of u goed bekend staat bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als dat het geval is, wordt u meestal gebeld voor een afspraak. De “adviseur” kan dan alles goed uitleggen. U gaat naar zijn kantoor of de “adviseur” komt bij u thuis. Alles ligt keurig klaar: de lening, de verzekeringen, én – nu u hier toch bent – een aandelenlease of spaarpolis. De “adviseur”, die uiteraard op provisiebasis werkt, is er op uit om u zo snel mogelijk zoveel mogelijk handtekeningen te laten zetten.

Hoe leent u zonder spijt?

  1. Laat u niet misleiden door goedkope rentetarieven. Bekijk eerst of u verplicht bent om naast de lening een verzekering af te sluiten. Is dit het geval, dan bent u in de meeste gevallen te duur uit. Niet doen dus.
  2. Is een verzekering niet verplicht, maar vindt u het zelf noodzakelijk? Laat u dan goed adviseren over de soorten verzekeringen, en beslis welke het beste bij u past.
  3. Als u een verzekering neemt, zorg dan dat u een gunstig tarief heeft. In onze site vindt u de laagste tarieven die wij hebben gevonden.
  4. Laat u geen “accessoires” aanpraten waar u eigenlijk geen geld voor heeft, of waarvan u de financiële risico’s niet goed kunt inschatten. Lees bijvoorbeeld onze informatie over aandelenlease.
  5. Om een goed beeld te krijgen over de bijkomende kosten verwijzen wij naar vergelijk verzekeringen dan weet u of u een verzekering wilt afsluiten. Voor de rente verwijzen wij naar vergelijk rente. We nodigen u ook uit om een goedkoper percentage te vinden zonder te dure koopsomverzekeringen, we zijn er van overtuigd dat dit niet mogelijk is.

Nu u deze trucs kent, heeft u de eerste stap gezet in de richting van lenen zonder spijt.