Iedere kredietkaart verstrekker heeft eigen voorwaarden voor het verstrekken van een kredietkaart. Het zou zomaar kunnen voorkomen dat u bij verschillende kredietkaart verstrekkers geweigerd wordt en bij andere kredietkaart verstrekkers weer niet. De voorwaarden zijn verschillend per kredietkaart. Zo wordt in bekeken wat u maandelijkse inkomens zijn. Hoe hoger uw inkomen, hoe groter de kans dat u in aanmerking komt voor een kredietkaart. Meestal kunt u al in aanmerking komen voor een kredietkaart wanneer uw inkomen ongeveer €1500 bedraagt. Het maximale bedrag dat u rood van mag staan is dan natuurlijk wel lager dan iemand die een inkomen heeft van €5000.

Er wordt ook gekeken naar BKR registraties. Wanneer u veel openstaande betalingen heeft, dan zal de kans dat u in aanmerking komt voor een kredietkaart, nagenoeg nihil zijn. Als u een aanvraag doet bij uw vaste bank zullen zij ook kijken naar de leningen en kredieten die u bij de bank heeft lopen. Als ze zien dat u altijd netjes uw rekeningen betaald en leningen / kredieten aflost dan zal de bank eerder geneigd zijn om u een kredietkaart te verstrekken. Wanneer de bank ziet dat het regelmatig voorkomt dat u niet op tijd up leningen / kredieten aflost, dan kan het voorkomen dat een bank u geen kredietkaart verschaft of een kredietkaart met een lager maximaal krediet. Dit wordt allemaal gedaan, omdat de kredietkaart in feite een lening is. Banken willen zichzelf beschermen en natuurlijk ook de consument. Een bank heeft er niks aan om een consument een zeer hoog maximaal krediet aan te bieden, wetende dat de consument hierdoor in de problemen kan komen.

Het is verstandig om bij meerdere kredietkaart verstrekkers langs te gaan. Let natuurlijk wel op dat u van te voren moet bedenken welk limiet voor uw kredietkaart u wil hebben. Laat u niet overtuigen door kredietkaart verstrekkers om een hoger limiet aan te vragen dan dat u nodig heeft. Dat is allemaal vragen om problemen. Het is tenslotte makkelijker om problemen te voorkomen dan om problemen op te lossen.

Voordelen van een kredietkaart:

Het in het bezit zijn van een kredietkaart heeft veel voordelen. Wij zullen u voorzien van een uitgebreid overzicht van de voordelen die verbonden zijn aan het hebben van een krediet kaart. Iedere voordeel zal uitgebreid behandelt worden. Hopelijk heeft u na het lezen van dit artikel genoeg informatie gehad om te kunnen beslissen of de voordelen van een krediet kaart opwegen tegen de nadelen van een krediet kaart.

Voordeel kredietkaart 1. – Online betalingen

Een krediet kaart kan zeer handig zijn wanneer u vaak online winkelt. Bij veel online winkels dient u te betalen via een kredietkaart. Zeker als het gaat om webwinkels in het buitenland. Een van de voordelen van een kredietkaart is dat u op buitenlandse webwinkels kunt gaan bestellen. Vaak bieden deze webwinkels producten voor een zeer aantrekkelijke prijs aan. Aangezien er meestal alleen met een kredietkaart betaald kan worden kan het handig zijn om een kredietkaart aan te vragen.

Tegenwoordig wordt iDEAL steeds vaker gebruikt voor online betalingen. Dit komt omdat iDEAL veiliger is dan een kredietkaart. De belangrijkste reden is echter, dat er zeer lage kosten voor webwinkels verbonden zijn aan een betaling via iDEAL. Helaas is betaling via iDEAL nog lang niet overal mogelijk en is de kredietkaart en mooie en handig tussen oplossing.

Voordeel kredietkaart 2. – Betalen in het buitenland

Tegenwoordig worden de meeste bankpassen in het buitenland geaccepteerd. Het kan echter voorkomen, dat wanneer u naar een redelijke afgelegen bestemming gaat uw betaalpas niet geaccepteerd wordt. De kredietkaart wordt wereldwijd geaccepteerd en het zal bijna niet voorkomen dat u niet kunt betalen met uw kredietkaart. Er zitten wel kosten verbonden aan het betalen met een kredietkaart in het buitenland. Voor de zekerheid is het altijd handig om een kredietkaart achter de hand te hebben.

Voordeel kredietkaart 3. – Geld opnemen

Een kredietkaart kan ook gebruikt worden voor het opnemen van geld. Hier zitten wel kosten aan verbonden. Afhankelijk van het land dat u bent kunnen de kosten variëren van een bepaald bedrag, meestal rond de €4 à €5 per transactie, tot een vast percentage van uw opname (1% – 2%).

Stel dat u in het buitenland bent en een onverwachte uitgave moet doen. U heeft echter niet voldoende saldo op uw rekening om het nodige geld op te nemen. Gelukkig heeft u een kredietkaart en kunt u zonder problemen geld opnemen. De kredietkaart wordt vaak gezien als back-up mogelijkheid. U gaat er niet vanuit dat er iets gaat gebeuren, maar het kan altijd!

Voordeel kredietkaart 4. – Kredietkaart als onderpand

Vaak wordt de kredietkaart als “onderpand” gebruikt. Wanneer u bijvoorbeeld een auto wilt huren of als u op wintersport gaat en uitrusting wilt huren. Er wordt dan meestal naar uw kredietkaart gevraagd en hier wordt vervolgens een kopie van gemaakt. Stel dat u besluit om de auto of wintersportuitrusting niet terug te brengen, dan zult u op uw rekeningoverzicht zien dat het verhuurbedrijf geld heeft afgeschreven. Waarschijnlijk zult u de spullen netjes terugbrengen en in dat geval is er niks aan de hand.

Nadelen van een kredietkaart.

Er zijn natuurlijk ook nadelen verbonden aan de kredietkaart. Zo heeft de kredietkaart al tijden een imago als fraude gevoelig. Ook de kosten die verbonden zijn aan het hebben van een kredietkaart zijn niet niks. Hieronder volgt dan ook een uitgebreider overzicht om voor u de overweging makkelijker te maken om een kredietkaart aan te schaffen of juist niet.

Nadelen kredietkaart 1. – Fraude gevoeligheid

Om dit punt uit te leggen gaan we even terug in de tijd. De kredietkaart is ontstaan in 1966, toentertijd was de kredietkaart alleen voor de elite en zakenmensen. Rond 1990 werd de kredietkaart toegankelijker voor de normale consument. Hiermee werd de kredietkaart dus ook interessanter voor criminelen.

Enkele jaren geleden was het voldoende om bij betalingen met de kredietkaart een handtekening te zetten. De betaling was dan voltooid. U kunt zich voorstellen dat een handtekening niet heel veilig is. Er werd in die periode dan ook veel fraude gepleegd met kredietkaarten. Gelukkig is er sinds enkele jaren geleden de pincode geïntroduceerd. Nu wordt er om een extra code gevraagd om de betaling uit te voeren.

Kredietkaart maatschappijen houden uw afschriften nauwlettend in de gaten. Wanneer ze merken dat er geld wordt afgeschreven in het buitenland, zoals vliegtickets of dure elektronica, dan wordt er met u contact opgenomen door de kredietkaart verstrekker om te informeren of de data kloppen. Wanneer dit niet het geval is wordt u kredietkaart geblokkeerd.

De kredietkaart is nog steeds niet 100% veilig. Zo moet u goed opletten wanneer u online betalingen uitvoert. Webshops zijn vaak het doelwit van hackers. Deze hackers proberen alle kredietkaart gegevens te achterhalen van alle mensen die betalingen hebben gedaan bij de desbetreffende webshop. Het komt nog steeds meer enige regelmaat voor dat het hackers lukt om klantengegevens en de daarbij behorende kredietkaart gegevens te achterhalen. Wij raden u dan ook aan om alleen betalingen met de kredietkaart te doen, wanneer u een veilige verbinding heeft. Ga dus niet in een willekeurig internetcafé met uw kredietkaart online boekingen doen. Tevens is het handig om goede antivirus software op uw computer te hebben. Wanneer uw computer geïnfecteerd is met een virus kunnen uw kredietkaart gegevens achterhaald worden. Scan uw computer dus met enige regelmaat en installeer een goed antivirus programma.

Tot slot hebben we nog skimming. Hier gaan wij niet al teveel aandacht aanbesteden aangezien dit ook met grote regelmaat gebeurd bij normale bankpassen. De risico’s om geskimmed te worden zijn even groot, of u nou met een kredietkaart of met een bankpas betaald. Het enige verschil is is dat er waarschijnlijk meer van uw kredietkaart aan saldo afgehaald kan worden dan met uw bankpas. Natuurlijk is het geskimmde bedrag gewoon terug te krijgen, al zit er wel veel papierwerk aan verbonden.

Nadelen kredietkaart 2 – Geld uitgeven dat u niet heeft

Momenteel zijn 1,5 miljoen Belgen in bezig van een kredietkaart. Bij het merendeel gaat alles goed. Echter blijft er een klein percentage over dat geen overzicht heeft van hoeveel ze uitgeven. Met een kredietkaart hebben sommige consumenten eerder de neiging om producten te kopen waar ze normaliter geen geld voor zouden hebben.

Kosten van een kredietkaart

Een van de nadelen van een kredietkaart zijn natuurlijk de kosten. Hieronder zullen wij een overzicht geven van de kosten die een kredietkaart met zich meebrengt.

Om te beginnen zullen wij het hebben over de kosten die samengaan met de aanvraag van een kredietkaart. De jaarlijkse kosten die betaald moeten worden variëren, maar zitten bij de meeste kredietkaart verstrekker rond de €5 en €30. Dit zijn kosten die ieder jaar betaald moeten worden. In een periode van enkele jaren kunnen deze kosten dus al snel oplopen. Informeer dus goed naar de jaarlijkse kosten.
Kosten opnemen geld met kredietkaart

Bij het opnemen van geld bij een betaalautomaat met uw kredietkaart zitten kosten aan verbonden. Deze kosten variëren per kredietkaart en zijn ook afhankelijk van de voorwaarden waar u voor getekend heeft. Waar u wel vanuit kunt gaan is dat wanneer u een positief saldo heeft, u kosteloos geld kunt opnemen. Heeft u bijvoorbeeld €500 euro op u kredietkaart staan dan kunt u kosteloos €500 opnemen. Wanneer u bij een negatief saldo geld opneemt worden er kosten aan verbonden. De kosten voor het opnemen van geld met een kredietkaart met een negatief saldo zijn meestal rond de €4 à €5. Het kan dus voordeliger zijn om in één keer veel geld op te nemen dan meerdere malen kleine bedragen op te nemen. Bij sommige kredietkaarten dient u een vast percentage van u opgenomen bedrag af te staan. Dit percentage is afhankelijk van het bedrag dat u opneemt, hoe hoger het bedrag hoe lager het percentage.
Jaarlijkse rente van kredietkaart

Natuurlijk moet er ook betaald worden wanneer u een negatief saldo op uw kredietkaart heeft. De rente die hierover betaald moet worden is zeer hoog. De rentes kunnen wel oplopen tot 15%!

Extra kosten.

Er zijn inmiddels ontzettend veel verschillende soorten kredietkaarten. Je hebt kredietkaarten voor studenten, een kredietkaart voor reizigers, een kredietkaart voor lagere inkomens etc. etc. voor iedereen is er wel een kredietkaart te vinden. De kosten zijn afhankelijk van het type kredietkaart. Zo zijn de kosten voor kredietkaarten waar je tot €30.000 krediet kan opnemen stukken hoger dan kredietkaarten die tot €3000 krediet gaan.

Deze pagina delen.

Posted on Jan 4, 2018

Meest Bekeken

Archief

Top